Πληροφορίες

Μεταξύ Κέας και Σερίφου, η Κύθνος είναι ένα από τα πλησιέστερα στην Αττική νησιά των Κυκλάδων, με το ταξίδι από το Λαύριο να μην ξεπερνάει σε διάρκεια τις 2 ώρες. Παρά την εγγύτητά της στην Αθήνα, ωστόσο, η Κύθνος έχει ξεφύγει από την τουριστική λαίλαπα, της οποίας έπεσαν θύματα άλλα νησιά, και διατηρεί αναλλοίωτη την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της. Νησί ορεινό και άνυδρο, σαγηνεύει με την άγρια ομορφιά του. Το έδαφος του παρουσιάζει πλούσιο ανάγλυφο και οι δαντελωτές ακτές του κρύβουν δεκάδες απάνεμους ορμίσκους ιδανικούς για βουτιές. Η βλάστηση χαμηλή και περιορισμένη σε φρύγανα και αρωματικά βότανα συμπληρώνει το χαρακτηριστικά κυκλαδίτικο τοπίο.

Τόσο στην ενδοχώρα του νησιού όσο και στους όρμους των ανατολικών κυρίως ακτών του υπάρχουν αρκετοί μικροί οικισμοί και χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η ομώνυμη Χώρα και η Δρυοπίδα, αμφότερα στο εσωτερικό του νησιού. Η Χώρα είναι παραδοσιακή κυκλαδίτικη με κατάλευκα λιτά σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, πλακόστρωτα δρομάκια, στεγάδια, ασβεστωμένες πλατείες και όμορφες εκκλησιές. Η Δρυοπίδα ή Χωριό αντίθετα, έχει μια νεοκλασσικίζουσα φυσιογνωμία με διώροφα σπίτια με κεραμίδια, χάρις στην παράδοση των ντόπιων στην κεραμική.

Οι Κυθνιώτες, φιλικοί και φιλόξενοι, ασχολούνται με την γεωργία και τα τελευταία χρόνια και τον τουρισμό. Η παράδοση στον τόπο αυτό διατηρείται ζωντανή και τα έθιμα του νησιού αποτελούν μοναδικές εμπειρίες για όσους τύχει να βρεθούν εκεί. Πανηγύρια και γλέντια με βιολί και λαούτο δίνουν την αφορμή στους ντόπιους να το ρίξουν στον χορό, με τους ταξιδιώτες να είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι.

Πρόσβαση

  • Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και του Λαυρίου. Ανάλογα με το μέσο (ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο) το ταξίδι διαρκεί από 1ώρα και 15λεπτά έως 2ώρες και 40λεπτά.
  • Η Κύθνος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ερμούπολη της Σύρου και με άλλα λιμάνια των Κυκλάδων ανάλογα με την Εποχή.